HOGYAN MŰKÖDIK A MEDIMOUSE?

Számszerű ábrázolás

A MediMouse a mérőkerék segítségével méri a C7-es csigolyától (nyaki gerinc alsó szakasza) az S3-as csigolyáig (keresztcsont) terjedő háti hosszúságot, valamint függőlegeshez viszonyított helyzetét (hajlásszög) három térbeli dimenzióban (x, y, z). Ez megmutatja a szagitális síkban az eltérések irányát és mértékét az egészséges átlagpopulációhoz viszonyítva.

Ezeket az adatokat a szoftver feldolgozás után grafikusan és számszerűen is szemlélteti.Az eredmények különböző formában és módon jeleníthetők meg, az orvos és a beteg kiválaszthatja a legoptimálisabban értelmezhető variációt.

Mért értékek és számított értékek

A MediMouse segítségével végzett mérések mindig két vagy három különböző mérési pozícióból állnak. A gerincoszlopot az egyes pozíciókban külön-külön vizsgáljuk. A különböző pozíciók egymáshoz viszonyított értékei szolgálnak alapul, ezekből következtethetünk a gerinc mobilitására.
A gerinc szagitális síkban mért és kifejezett hajlékonyságát az álló alaptesttartásban, a maximális előrehajlásban és hátrahajlásban kapott mérőszámok és ezek különbségei határozzák meg.

Sugárzásmentes és veszélytelen

A mérés a gerincoszlop fiziológiás görbületeit és ezek hajlékonyságát és hosszát határozza meg. Az eljárás során röntgensugarak, kellemetlen zaj- és fényhatások nem érik a pácienseket. A mérés az emberi szervezetre teljesen ártalmatlan, ezért káros következmények nélkül, többször ismételhető.

A mérési eljárás menete

A szagitális és frontális síkban történő mérés sorrendje tetszőleges, az így kapott eredményeket meghatározott terv alapján rögzítik. Ez az IDIAG gerincanalizáló szoftver működésének alapja, ami a gerinc alaphelyzetének, hajlékonyságának és az egyes gerincszakaszok stabilitásának legfontosabb paramétereit határozza meg. Ehhez három különböző mérési pozíció szükséges.

Neutrális álló testhelyzet

Neutrális álló testhelyzetben a szagittális alappozíciót határozza meg a terapeuta. Ez a gerinc anatómiai alaptartásának, görbületeinek és a keresztcsont hajlásszögeinek mérésére szolgál.

Előrehajlás nyújtott karral

A nyújtott karral történő előrehajlásban a gerincoszlop hajlékonyságát és a keresztcsont hajlásszögét analizálják. A szoftver érzékeli a csigolyák hajlásszögeinek változásait a neutrális testhelyzet és a flexió között.

Terheléses izomválasz (Matthias-teszt)

A terheléses vizsgálat során a gerincoszlop tartóizomzatának aktuális állapotáról kapunk objektív képet. A 30 másodperces terheléses mérés során kapott adatokat az alappozíció adataival hasonlítjuk össze. A különböző szegmensekhez tartozó különbségek értékei alapján lehet következtetni az adott területen lévő izmok állapotára.

MEDIMOUSE M360 PRO ÉRTÉKELÉS

A mérés során a szoftver automatikusan menti az adatokat. Az értékelés különféle formátumokban érhető el.